Acupunctuur

Contact opnemen

 

"Hij die veel over anderen weet kan geleerd zijn, maar hij die zichzelf begrijpt is intelligenter. Hij die meester is over anderen kan machtig zijn, maar hij die zichzelf meester is, is nog machtiger."

Lao - Tse

Acupunctuur is een onderdeel van de TCG en betekend "prikken".

Om energie verstoringen te herstellen worden dunne naadjes op bepaalde punten op het lichaam geplaatst. Door deze punten te stimuleren reguleert en balanceert acupunctuur het gehele lichaam waardoor de klachten verminderen en of verdwijnen.

Acupunctuur werkt ook preventief

Omdat acupunctuur ook het zelfherstellend vermogen van het lichaam verbetert en het immuunsysteem optimaliseert, heeft acupunctuur naast een specifieke genezende werking, ook een preventieve werking op toekomstige klachten. Het versterken van het immuunsysteem kan met name voor jongere kinderen en voor ouderen zeer fijn zijn, omdat zij van zichzelf vaak een wat lagere weerstand hebben.

Auriculotherapie

Auriculotherapie of ooracupunctuur zoals het nu word toegepast is te zien als een moderne ontwikkeling van de acupunctuur.
De oorschelp, waarop alle onderdelen van het lichaam zijn geprocedeerd, wordt hierbij gebruikt om zowel lichamelijke als psychische klachten te behandelen. Hierbij worden naalden of (elektrische) stroom gebruikt.

Doen de acupunctuurnaalden pijn?

De naalden die gebruikt worden zijn zeer dun, nauwelijks dikker dan een menselijke haar. Ze zijn niet te vergelijken met naalden waarmee injecties worden gegeven. Men voelt nauwelijks dat de naald erin gaat. Als de naald er één keer in zit wordt deze voorzichtig gedraaid of aangeraakt om de gewenste reactie te krijgen. De energie wordt zo gestimuleerd, afgeremd of geharmoniseerd. Men ervaart over het algemeen een tintelend gevoel dat lijkt op een elektrisch schokje of een dof gevoel. Dit kan rondom de plek waar de naald is ingebracht zijn. Het kan ook uitstralen in de baan van de meridiaan. Dit gevoel duurt maar even en neemt weer snel af. Als de naalden één keer geplaatst zijn, komt er endorfine vrij en ervaart men rust en ontspanning. Endorfine is een morfineachtige stof dat het lichaam zelf aanmaakt.

Moet ik mij voorbereiden op complicaties?

Soms kan het voorkomen dat de klachten voor 1 dag wat verergeren of dat u wat moe bent. Na 1 dag zal dit voorbij zijn.

Kan ik na een acupunctuurbehandeling gewoon weer verder gaan?

Jazeker, tijdens de behandeling ervaart men vaak een diepe ontspanning. Zodra de naalden eruit gehaald zijn, wordt u weer uit de ontspanning gehaald, zodat u weer met beide benen op de grond staat. U kunt gewoon uw programma voor die dag verder afwerken. Grote inspanningen erna zijn echter niet aan te raden.